Bel mij met uw vragen 06-1471 19 99

Oud versleten kastje in nieuw jasje....

Oud versleten kastje in nieuw jasje….
8 februari 2022 Gerald
Het nieuwe ladekastje mag er zijn!

De restauratie van een oud en versleten ladekastje.

De aanleiding…

Zoals vaak komen mensen bij mij met een dierbaar meubel. Of het nu iets kostbaars is of niet, er kunnen allerlei persoonlijke redenen zijn om een meubel ter restauratie aan te bieden. In dit geval betreft het een oud en versleten ladekastje. De eigenaar is er erg aan gehecht en vindt het een makkelijk kastje. Daarom wil hij het laten opknappen. Ik krijg de uitdaging om het op een betaalbare manier weer bruikbaar te maken.

De diagnose…

Na ontvangst in de werkplaats onderwerp ik het meubel aan een grondige diagnose. Hieruit blijkt dat het meubel erg wankel en in deze staat niet meer bruikbaar is. Het fineer is op veel plekken beschadigd of zelfs geheel verdwenen. Daarnaast lopen de lades niet soepel en de uitstraling is erg oud en lelijk. Maar ik zie de potentie en mogelijke bruikbaarheid van het ladekastje direct en we gaan ermee aan de slag.

Het plan van aanpak…

In overleg met de eigenaar kiezen we voor een ‘pragmatische’ restauratie. Zo maken we het kastje weer functioneel bruikbaar, zonder verlies van het oude karakter. Omdat het geen historisch waardevol kastje is,  vinden een ‘pragmatische’ aanpak gewenst.

De restauratie…

Voor de restauratie kiezen we voor een nieuwe omkasting van berkenmultiplex. Dit is een goede meubelkwaliteit FSC-multiplex (Wat betekent FSC?) dat tegen een stootje kan. Prettige bijkomstigheid van berkenmultiplex hiervan is dat het nauwelijks werkt bij een veranderende relatieve luchtvochtigheid. Ook is het een voordeligere keuze dan een massieve omkasting.

Ook de lades worden nagekeken en waar nodig hersteld. Enkele geleidingen ontbreken en zitten los. Daarnaast smeren we de geleidingen.

We vervangen het eikenfineer aan de bovenzijde, aangezien deze bovenzijde het meest in het zicht zal zijn samen met de voorzijde met ladefrontjes.

De eiken afwerklatten van het origineel worden op de nieuwe omkasting aangebracht, zodat ook deze uitstraling authentiek blijft.

Voor de kleur beitsen we het gehele meubel in een donkere waterbeits. Omdat beits niet beschermt werken we het oppervlak daarna af met zachte patineerwas. Les Anciens Ebenistes produkten

Zo heeft Uw Meubelmaker weer een meubeltje gered en een klant geholpen.

Hieronder plaatsen we enkele foto’s, waarmee we het gehele restauratieproces visualiseren.