Voor vragen bel: 06-14711999

Meubelreparatie

Meubelreparatie

Meubelreparatie bekijk de mogelijkheden
weggooien is zonde!

Waarom een meubel repareren?

Welk meubel in huis het ook betreft, misschien bent u eraan gehecht geraakt. U vindt het gewoon zonde om weg te doen. Of u heeft gewoon geen zin of tijd om op zoek te gaan naar iets nieuws. Heel veel meubels verdienen een tweede leven. Maar wat is mogelijk bij meubelreparatie? Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende mogelijkheden.

Herstel van stoelen

Houten stoelpoten die loszitten zijn meestal opnieuw te lijmen. Metalen stoelpoten zijn vaak ook te repareren. Omdat stoelen vaak onderdeel zijn van een grotere set, is dit financieel vaak aantrekkelijk. Een het zoeken naar nieuwe comfortabele stoelen is een tijdrovende klus, nog los van de extra kosten.

Stoelen waarvan de bekleding kapot of versleten is zijn opnieuw te bekleden. Dit kan met stoffen en lederen bekleding maar ook rotan stoelen zijn vaak prima opnieuw te matten.

Stoelen waarvan de lak is beschadigd kunnen opnieuw worden gelakt en zelfs van een nieuwe kleur worden voorzien. Ook is het vaak mogelijk de beschadigingen plaatselijk bij te werken, zodat ze weer frisser ogen.

Opknappen van tafels

Met name eettafels gebruiken we vaak intensief. Placemats en viltjes schuiven we aan de kant, als de nieuwigheid van de tafel af is. En het gebruik van een tafelkleed is ook niet altijd vanzelfsprekend. De kinderen en kleinkinderen hebben vaak niet door dat ze een tafel beschadigen maar ook volwassenen kunnen weleens een kras of vlek achterlaten.

Het opknappen van tafels kan op vele manieren. Globaal komt het neer op een keuze uit 2 mogelijkheden; een olie- of lakafwerking. Hieronder zet ik beide varianten uiteen.

Waarom kiezen voor lak? En waarom niet?

Kersen gefineerde tafel is voorzien van een nieuwe lak afwerking.

Kersen gefineerde tafel is voorzien van een nieuwe lak afwerking.

De lak die niet kan beschadigen en er daarnaast mooi blijft) uitzien bestaat helaas alleen in onze dromen. Een gelakte tafel kan prachtig zijn, maar een kras is en blijft een kras. Het is onmogelijk om dit zonder het te zien bij te werken, hoge uitzonderingen daargelaten. Een vlek kan in een enkel geval worden verwijderd, maar eerder niet dan wel helaas. Dus vaak komt het erop neer dat een tafelblad moet worden kaal gemaakt (schuren of logen) en daarna overgespoten. Dat is een behoorlijke klus, maar dan krijgt u weer een prachtige tafel retour. De poten kunnen worden meegenomen in het werk, maar kunnen vaak ook worden bijgewerkt.

Een groot voordeel van lak is het minimale onderhoud dat nodig is. Een lauwe klamme doek is doorgaans voldoende om de tafel na gebruik weer schoon te krijgen. Reinigingsmiddelen raden wij ten zeerste af, want ze doen vaak meer kwaad dan goed en zijn ook nog eens slecht voor ons milieu.

Een tweede voordeel is de oneindigheid aan keuzemogelijkheden wat betreft de kleur. U kunt een tafelblad dekkend lakken maar ook beitsen in allerhande kleuren.

Nog een voordeel is de relatieve krasbestendigheid door het gebruik van een industriële 2-componenten lak, die behoorlijk hard is. Maar krasvrij zal de tafel helaas niet blijven op de lange termijn.

Een nadeel is dus de relatief hoge kosten bij beschadiging, zoals hierboven beschreven.

Een nadeel is het gebruik van chemische middelen voor de lak. De lakken zijn wel water gedragen.

Waarom kiezen voor olie? En waarom niet?

Deze eiken tafel is weer als nieuw na een behandeling met kleurolie.

Eiken tafel na behandeling met kleurolie.

Een andere mogelijkheid om een tafel af te werken is het gebruik van olie. Olie is onze persoonlijke favoriet, aangezien de houttekening van het blad erg mooi tot uiting komt. Daarnaast is het gebruik van olie milieuvriendelijker dan lak, aangezien het grootste deel van de bestanddelen of zelfs alle bestanddelen van natuurlijke oorsprong zijn.

Een groot voordeel van olie is de mogelijkheid om krassen en vlekken te verwijderen zonder de gehele tafel opnieuw te moeten schuren of logen.

Als nadeel kunt u ervaren dat u periodiek onderhoud moet uitvoeren, aangezien een olie-afwerking in de loop van de tijd schraler wordt en dan  een nieuwe laag nodig heeft. Dit periodiek onderhoud is doorgaans eenmaal per jaar nodig, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik. Een keer in een langere tijdspanne kunt u een tafelblad intensief schoonmaken met een reiniger.

Olie is er in allerlei varianten, zowel met kleur als naturel. Alle oliën zijn op natuurlijke basis, maar naturel oliën winnen het qua milieuvriendelijkheid.

Nog een nadeel is dat olie altijd een kleur geeft aan het hout, ook naturel olie. Het hout zal altijd minimaal iets donkerder worden, dan het in basis is. In de praktijk zal het mogelijk niet opvallen, maar het is belangrijk dat u zich dat realiseert.

Meubelreparatie bij kasten

Afhankelijk van het gebruik zal een kast in de loop der tijd defecten kunnen gaan vertonen. Een deurtje dat niet netjes sluit, een glas dat sneuvelt of een slotje dat het niet meer doet. Ik zal de meest voorkomende defecten benoemen.

  • Moderne scharnieren (met name bekend van keukens) kunnen worden afgesteld in 2 richtingen. Mits de scharnier in basis goed is gemonteerd, kunnen we met het afstellen vaak meest in het oog springende onvolkomenheden oplossen
  • Oudere typen scharnieren kunnen ook worden gesteld maar daar is vaak iets meer voor nodig dan alleen een schroevendraaier, maar het is afhankelijk van het defect.
  • Vele typen scharnieren zijn te vervangen door eenzelfde type of te repareren.
  • De beglazing of spiegels van kastdeuren kunnen worden vervangen, zelfs bij monumentaal glas.
  • Niet goed sluitende kastdeuren kunnen, meestal door het stellen van de gehele kast, worden verholpen.
  • Sloten die niet werken of kapot zijn kunnen worden vervangen of gerepareerd.
  • Houtwerk kan bijna altijd worden hersteld.
  • Beschadigingen kunnen vaak plaatselijk worden bijgewerkt. Meestal vallen de beschadigingen mee en is bijwerken de meest voordelige optie, omdat het door de lichtinval vaak niet opvalt.

Zoals u kunt lezen zijn er vele mogelijkheden bij meubelreparatie. En er zijn bijna oneindig veel soorten meubels en of andere spullen die het repareren waard zijn. U kunt ons altijd benaderen voor de mogelijkheden

Reparatie van (stoffen) banken

Het gebeurt helaas nogal eens dat mensen door hun bank zakken, om wat voor reden dan ook. Afhankelijk van de schade is het meestal mogelijk om de constructie te repareren, zodat u de bank weer kunt gebruiken. Het is vaak een relatief kleine ingreep, die de moeite waard is in vergelijking met het kopen van een nieuwe bank. In heel veel gevallen is het zelfs mogelijk om het aan huis te doen, zodat u de (grote) bank niet hoeft te vervoeren.

Meubelreparatie en uw verzekering

De inboedelverzekering of WA-verzekering dekt vele vormen van schade. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij, maar het blijkt vaak mogelijk. Normale vormen van slijtage vallen daar niet onder, maar schade die is veroorzaakt door u of derden wordt vaak wel (gedeeltelijk) vergoed.

Voor een schatting van de kosten vraagt een verzekeringsmaatschappij meestal een offerte bij u op. Uw Meubelmaker kan een offerte maken, die u kunt indienen bij de verzekering. Helaas zijn we genoodzaakt voor de opmaak van een offerte kosten te berekenen. De kosten die daaraan verbonden zijn, krijgt u van ons terug, als u besluit de meubelreparatie bij ons te laten uitvoeren.

Uw Meubelmaker kan een offerte maken voor alle verzekeringsmaatschappijen.